Održana radionica “Generiranje ideja”

Nova radionica drugog edukacijskog ciklusa namijenjenog studentima i mladim nezaposlenim osobama, održana je 05.03.2015. na EFOS-u. Temu „Generiranje ideja“ sjajno nam je približila prof.dr.sc. Sanja Pfeifer, koja je svojim znanjem, iskustvom, a osobito sposobnošću motiviranja sudionika uspjela u dva sata iz nas koji smo sudjelovali izvući skrivene kreativne potencijale i natjerati nas da svojim moždanim vijugama priuštimo dobar kondicijski trening.

Prepoznavali smo i povezivali polovice rečenica (misli i izreka) istaknutih povijesnih ličnosti kako bismo „probili led“ i otvorili put slobodnoj komunikaciji. Naučili smo da ideje nisu samo jedan bljesak u našem mentalnom sklopu, nego je generiranje ideja proces koji počinje mentalnom gimnastikom, nastavlja se idejacijom, a zatim doradom i verifikacijom ideje. Sve faze ovog procesa upoznali smo na praktičnom primjeru, radom u timovima. Svaki tim dobio je zagonetni predmet i onda je krenula „oluja mozgova“ (brainstorming). Na prvu nismo znali odakle bismo krenuli, a onda su ideje počele „pljuštati“. Slijedeći izazov bio je SCAMPER tehnikom izbrusiti ideje (nešto zamijeniti, spojiti, prilagoditi, modificirati, pronaći drugu uporabnu vrijednost, eliminirati ili potpuno izokrenuti pristup). I na kraju elevator pitch, prezentiranje ideja u vrlo kratkom roku kojem je cilj pridobiti potencijalne investitore ponudivši im odgovore na pitanja: što nudimo?, tko su naši kupci?, koju potrebu zadovoljavamo ili koji problem rješavamo?, ključne koristi proizvoda? i ključne razlike u odnosu na već dostupne proizvode?.

Radionice nastavljamo 12.03.2015., kada ćemo najprije poslušati iskustva iz prakse vrlo uspješnog mladog poduzetnika, suvlasnika SLinka, gospodina Vedrana Stapića, a potom testirati poduzetničke kapacitete svih sudionika GET testom. Cilj je da svaki polaznik radionice osvijesti vlastite snage i slabosti sebe kao potencijalnog poduzetnika. Nastavljamo radom u grupama, identifikacijom i valorizacijom ideja, te izborom onih ideja koje timovi žele dalje razrađivati kroz poslovni plan. Radujemo se daljnjem radu i učenju s vama!