Edukacije studenata, mladih nezaposlenih i učenika u četiri srednje škole o poduzetništvu i „mekim vještinama” s ciljem njihovog osnaživanja za tržište rada, samozapošljavanje i stjecanje poduzetničkih znanja i vještina, održane su u sklopu projekta A.C.T.I.V.E., uz aktivno uključivanje voditelja, mentora i volontera SIOS-a.

Edukacije održane u sklopu projekta A.C.T.I.V.E.

EDUKACIJSKE AKTIVNOSTI NA SVEUČILIŠTU – “AKADEMIJA ZA PODUZETNIČKI NAPREDAK”

Radionice: “Prepoznavanje poduzetničkih prilika”

Organizirano je 2 ciklusa po 4 radionice za studente završnih godina koji imaju poduzetničku ideju ili razmišljaju o pokretanju vlastitog posla kao i za nezaposlene bez radnog iskustva. Polaznici su stjecati znanja o tehnikama generiranja ideja, o metodama kreativnog razmišljanja i tehnikama istraživanja tržišta kako bi mogli generirati poduzetničke ideje prema prilikama na tržištu ili kako bi postojeće ideje prilagodili tržišnim potrebama.

Radionice: “Od ideje do poduzetničkog pothvata”

Organizirano je 2 ciklusa po 8 radionica za nezaposlene bez radnog iskustva i studente završnih godina koji imaju poduzetničku ideju ili razmišljaju o pokretanju vlastitog posla. Osim sudjelovanja u poduzetničkoj igri kao simulaciji poduzetničkog pothvata, polaznici su stjecati teoretska i praktična znanja o svim bitnim elementima pokretanja i vođenja poduzetničkog pothvata; poslovno planiranje, procjena vlastite poduzetničke sposobnosti, istraživanje tržišta, prodaja proizvoda i/ili usluge, gerila marketing,  procjene  prihoda i rashoda, moguće poteškoće u poslovanju.  Timovi su razvijali vlastite poduzetničke ideje i pripremali se za finalno natjecanje.

Radionice: “Osnaživanje za tržište rada”

Organizirano je 2 ciklusa po 6 radionica na ovu temu, za studente i mlade nezaposlene. Tijekom radionica polaznike se težilo motivirati i educirati kako proaktivno pristupati tržištu rada,  kako tražiti zaposlenje i pristupiti poslodavcu, te koje vještine i kompetencije poslodavci traže.  Naglasak je bio na razvijanju  komunikacijskih i prezentacijskih vještina, na važnosti volontiranja tj. uključivanja u aktivnosti lokalne zajednice,  značaju preporuke kao i na potrebu cjeloživotnog obrazovanja kao imperativa za zapošljavanje.

Radionice: “Socijalno poduzetništvo”

Organizirano je 2 ciklusa po 2 radionice o socijalnom poduzetništvu, za studente i mlade nezaposlene. Sudionike se  upoznalo sa značajem i važnosti socijalnog poduzetništva kroz primjere dobre prakse te specifičnostima i važnostima uključivanja u inicijative kojima se potiče socijalno poduzetništvo.

 

EDUKACIJA ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA

Edukacije: “Od ideje do poduzetničkog pothvata”

Organizirano je 3 ciklusa po 5 radionica. Učenici su stjecali znanja o bitnim elementima pokretanja i vođenja poduzetničkog pothvata. Edukacije je sadržavala “poduzetničku igru” koja predstavlja simulaciju poduzetničkog poduhvata te koja ima cilj da se uvede u školski program kako bi mogla biti “edukativni alat” koji će se koristiti pri redovitim predmetima. Ostale teme na radionicama su bile usmjerene na promišljanje o poduzetničkim vještinama, prepoznavanju prilika i dobivanju osnovnih informacija koje su važne ukoliko se učenici odlučuju na pokretanje poslovnog poduhvata.

Edukacije: “Osnaživanje za tržište rada“

Organizirano je 3 ciklusa po 5 radionica. Tijekom radionica učenici su motivirani i obučavani,  kako da proaktivno pristupaju tržištu, kako tražiti zaposlenje i pristupiti poslodavcu, te koje vještine i kompetencije poslodavci najčešće traže.  Radionice su obuhvatile teme kao što su: Što poslodavci stvarno žele?, Moja prezentacija, Moja zamolba i moj CV, Cjeloživotno učenje – gdje i kako?

Po završetku projekta A.C.T.I.V.E.:

09.05.2016. organizirana je radionica: „Poduzetnička igara/Poduzetničke sposobnosti“, za studente i mlade nezaposlene, u sklopu projekta „Osnaživanje mladih za samozapošljavanje“ kojim smo aplicirali za donaciju „VODOVOD-OSIJEK d.o.o.“ i dobili njihovu potporu.