Održan treći forum u sklopu projekta A.C.T.I.V.E.- o networkingu, samoprezentaciji i prvim danima na poslu

Treći poduzetnički forum „Iskoristi društvene mreže za zapošljavanje – networking/ Zaposlen(a) sam – što sad?“u okviru projekta A.C.T.I.V.E. Activity and Creativity Through Ideas and Ventures =Employment, održan je 28. siječnja 2015.

Naša gost-predavač, bila je gospođa Melanija Habrun koja je karijeru započela u austrijskom građevinskom holdingu Strabag u kojem je pokrenula i 7 godina vodila odjel ljudskih resursa za Hrvatsku, BiH i Srbiju. Dvije godine je bila na radnom mjestu HR menadžera u danskom poduzeću JYSK d.o.o. s odgovornošću za Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Srbiju. U obje kompanije je sudjelovala i bila odgovorna za implementaciju procesa zapošljavanja i razvoja zaposlenika. Od 2012. godine djeluje kao samostalni HR konzultant te aktivno surađuje s klijentima ponajviše iz IT branše i tehnike na projektima zapošljavanja novih ljudi, razvoja postojećeg kadra, uvođenja svih procesa za razvoj ljudskih resursa te kao trener mekih vještina i coach, uz što je i stalni sudski tumač za njemački jezik i vlasnica agencije Et Cetera prevoditeljske usluge koja djeluje u zemljama u regiji.

Forum-radionica obilovala je korisnim informacijama i vježbama i bila je ocjenjena visokim evaluacijama zadovoljnih sudionika.

ŠTO JE NETWORKING?

Networking ili umrežavanje je proces širenja poznanstava i razvijanja odnosa na obostranu korist i najbolji način za pronaći posao, jer je to veliko “skriveno” tržište rada. Zaista, kad razmislimo kako bismo prvo tražili zaposlenike, nameće se činjenica da bismo vjerojatno prvo pitali naše poznanike mogu li nam nekoga preporučiti. ISTINA O NETWORKINGU je da on predstavlja korištenje društvenih, osobnih i profesionalnih kontakata kako biste naučili više o onome što vas interesira ili o organizaciji; networking nije samo za ekstroverte; može se planirati, ali istovremeno se događa i kada najmanje očekujete; networking nije samo samoprodaja već je učenje i prikupljanje više informacija.

Kako stvarati svoju mrežu:

  • informativnim razgovorima
  • posjećivanjem raznih poslovnih evenata, seminara, kongresa, sajmova
  • aktivnim sudjelovanjem u grupama/udrugama/zajednicama
  • online networking na društvenim mrežama

Izneseni su neki općeniti savjeti koji su sigurno korisni svima. Nakon razgovora svakako pošaljite e-mail zahvale i ponudite svoju pomoć drugoj strani u budućnosti za ono što bude u vašim mogućnostima. Iako ste student ili nezaposleni, izradite svoje vizitke koje ne moraju biti ništa skupo ni komplicirano (možete ih i kod kuće samo izraditi) kako bi vam u svakoj prilici bile pri ruci. Vježbajte samopouzdanje (osmislite „elevator pitch“- formulirajte si nekoliko najvažnijih rečenica i uvijek imajte spreman odgovor na pitanje „recite mi nešto o sebi“). Svaka vrata lakše se otvaraju s osmijehom na licu. Slušajte i postavljajte pitanja. Na eventima nemojte stajati na jednom mjestu, krećite se i razgovarajte sa što više ljudi. A ono što je ključno, jednom ostvaren kontakt njegujte, pronađite način da pomognete drugoj strani, informirajte drugu stranu o razvoju događaja…

ŠTO KAD JE POSAO TU?

Gospođa Melanija dala nam je vrlo konkretne i korisne savjete vezano za ono na što je potrebno obratiti pozornost kako bismo se što bolje uklopili u novo poslovno okruženje nakon što dobijemo posao, odnosno kako bismo što bolje odradili probni rok i stvorili si čvrsti temelj za razvoj karijere.

Važno je IZBJEGAVATI: kašnjenje, prebrzo prelaženje na “ti”, prešućivanje vlastitih grešaka, zaboraviti imena, odmah tražiti godišnji odmor, davati velike najave, arogantnost, preveliku otvorenost, privatne razgovore, tračanje i loš radni učinak (odnosno nesavjesno obavljanje „rutinskih zadataka“).

Unaprijed se raspitajte o načinu odijevanja te se odjenite u skladu s tim. Ukoliko niste sigurni i ta vam informacija nije u startu dostupna, prvih dana se odjenite neupadljivo, decentno i nemojte pretjerivati s bojama, nakitom, make up-om…

Naučite imena ljudi iz vašeg uskog kruga suradnika. Prvih dana i tjedana slušajte više nego što govorite i upijajte znanje. Postavljajte pitanja, jer nitko ne misli ništa loše o novoj osobi ako nešto ne zna. Vodite bilješke kako biste zapisali nove informacije i odali ozbiljnost (ali i lakše upamtili imena!). Informirajte svog šefa o tome što radite da provjerite ispunjavate li očekivanja.

Sretno!