Održan drugi forum projekta A.C.T.I.V.E. – Moj osobni put karijere

Drugi poduzetnički forum  Moj osobni put karijere “ u okviru projekta A.C.T.I.V.E. Activity and Creativity Through Ideas and Ventures =Employment, održan je 22. siječnja 2015.

Osobni razvoj svakog mladog čovjeka je pitanje ne samo razvoja osobnosti, nego i njegovo cjelovito razvijanje u cilju afirmacije kroz karijeru i posao koji radi svakodnevno cijeli svoj radni vijek. Obrazovni sustav danas ne osigurava mladim ljudima profesionalnu orijentaciju i ispitivanje što oni zaista žele raditi, već je usmjeren na obrazovni sustav pa se mladi danas snalaze sami i individualno kroz takav sustav obrazovanja. Cilj ove radionice bio je da sudionici spoznaju šta žele raditi, kojim poslom se žele baviti, što ih usrećuje i što ih čini cjelovitim.

Gošća predavačica bila je gospođa Mirta Škaljac, iz tvrtke Futura edukacija. Kroz dugi niz godina rada specijalizirala se je na području zapošljavanja te kao stručni konzultant i predavač radi na projektima uspostave procesa, tijekova i procedura u kadroviranju, payrollingu i radnom pravu malih i srednjih tvrtki. U svom višegodišnjem radu u funkciji izvršnog managera agencije za zapošljavanje Kadus zapošljavanje vodila je i projekte zapošljavanja za mnogobrojne tvrtke, prije svega iz sektora malog i srednjeg gospodarstva. Tijekom rada je stekla stručno zvanje HR managera. U svom višegodišnjem radu vodila je projekte zapošljavanja za mnogobrojne tvrtke prije svega iz sektora malog i srednjeg gospodarstva. Danas radi na programima restrukturiranja i reorganizacije malih i srednjih poduzeća i vlasnik je tvrtke Futura edukacija.

Svoje sudjelovanje u forumu sudionici su zapravo započeli i prije same radionice, već prilikom prijave, jer su ispunjavali dva on-line anonimna psihološka upitnika- Interes za stručne aktivnosti i Testiranje osobnosti. Rezultati su svim sudionicima uručeni na forumu i time su  zacijelo dobili vrlo koristan alat za samoprocjenu i identificiranje svojih jakih strana i slabosti. Radi se zapravo o vrlo preciznoj analizi svakog sudionika, izvještaju za svakog ponaosob, koji je sadržavao vrlo konkretne zaključke, preporuke i odgovore na pitanja kao što su: U čemu sam najbolji? Identifikacija karakternih značajki?, Kako vas drugi ljudi vide?, Potencijal za razvoj?, Značajke u radnom okruženju- stil vođenja, stil učenja, pristup rješavanju problema, preferirano radno okruženje?; Potencijalne zamke i prijedlozi za razvoj?

Tijekom same radionice kroz prezentaciju i rješavanje vježbi sudionici su gradili svoj osobni plan karijere na način da ih je svaka slijedeća vježba „gurala“ sve dublje u samoprocjenu i analizu svojih ciljeva, mogućnosti, potreba i nužnim koracima koje bismo trebali poduzeti kako bismo ciljeve doista i ostvarili. Prva vježba odgovorila je na pitanje Tko sam ja? u formi koju zapravo možemo očekivati na svakom razgovoru za posao- osobni podaci, obrazovanje, rado iskustvo i slobodno vrijeme.

Druga vježba bila je još jedan test čijom valorizacijom su sudionici prepoznavali vlastite vještine i sposobnosti na način da su ocijenili jesu li sposobniji u radu s podacima, radu s idejama, radu s ljudima ili radu s predmetima. Vježba tri je sudionike potaknula na dublju promišljanje o tome što stvarno znaju raditi, u čemu su vješti i što vole raditi. Uz još nekoliko zanimljivih vježbi, sudionici su korak po korak izradili tabelu u kojoj su precizirali što? gdje? i kada? jesu radili, znanja, vještine i sposobnosti koje imaju, poslove koje bi sada prihvatili te planirane i željene edukacije za razvoj znanja, vještina i sposobnosti u budućnosti i poslovi koje bi željeli raditi, o kojima sanjaju. Sve to su zapravo koraci u izgradnji vlastitog puta karijere. Da bismo negdje stigli, važno je prvo jasno odrediti gdje mi to stvarno želimo stići i što sve trebamo poduzeti da bismo to zaista i učinili. Pri tome moramo biti svjesni da ćemo nekada sigurno i skrenuti s našeg zacrtanog puta, ponekad morati ići i dužim putem kako bismo zaobišli „kamenje na cesti“, ali ako jasno vizualiziramo svoj cilj, radimo na sebi i budemo hrabri i uporni naći ćemo načina da ostarimo svoje planove.

Imajte na umu da u tome niste sami. Kroz projekt A.C.T.I.V.E. osnovan je Studentski inkubator- inkubator za mlade SIOS, koji će i nakon završetka ovog projekta nastaviti kontinuirano pružati podršku mladima koji nakon završetka formalnog obrazovanja budu tražili posao ili se prepoznali kao budući poduzetnici i budu željeli svoj profesionalni put karijere graditi kroz razvijanje vlastiti poduzetničkih pothvata. Stoga, vidimo se u SIOS-u!