AKTIVNOSTI SIOS-a U 2017. GODINI

Izrada završnih financijskih izvještaja i potreba da se još jednom “pretrese” što smo sve to radili u 2017., nagnala nas je na ideju da i s vama podijelimo što je to sve SIOS radio protekle godine, te vam stoga donosimo kratak pregled zbivanja. Budući da je i nova godina započela poprilično radno, nadamo se da će biti i upješnija od prošle kojoj ovom prilikom odajemo priznanje ;).

 

ODRŽANE RADIONICE

  • Unikom d.o.o. za komunalno gospodarstvo iz Osijeka, podržao je naše aktivnosti potporom u obliku donacije za provedbu projekta „Osnaživanje mladih za proaktivno i poduzetničko djelovanje s ciljem razvoja osobnih kompetencija i samozapošljavanja“

Svrha projekta je jačanje poduzetničkih kompetencija tj. podizanje razine poduzetničkih znanja i vještina studenata i mladih osoba na području grada Osijeka s ciljem povećanja znanja i vještina studenata i mladih osoba za samozapošljavanje.

S raspoloživim sredstvima organizirali smo, 18.05.2017. godine, radionicu „Simulacija poduzetničkog pothvata i procjena poduzetničke sposobnosti“. Radionica je provedena na način da se prvo igra „Poduzetnička igra“ koja je simulacija poduzetničkog pothvata, a provodi se  prema metodologiji Međunarodne organizacije rada (International Labour Organisation – ILO). Koristi se kao dio seminara “Započnite vlastiti posao” Međunarodne organizacije rada koji se provodi u više od 50-tak zemalja, a ocijenjen je kao jedan od najboljih seminara za poduzetnike početnike.

Poduzetnička igra “Započnite vlastiti posao” je simulacija koja pruža sudionicima uvid u praktično upravljanje malim poduzećem unutar „četiri zida“. Igra sudionicima pruža mogućnost donošenja različitih odluka i prihvaćanja odgovornosti za donesene odluke, koje poduzetnici donose u malim poduzećima. Igra simulira stvarno poduzetničko okruženje. Ciljevi igre su upoznati se s osnovnim poslovnim ciklusom (dodavanje vrijednosti i stvaranje profita); upoznati se s načinom donošenja odluka u malim i srednjim poduzećima (potrebe poslovanja, s jedne strane i obitelji (privatni život, s druge strane); naučiti upravljati novčanim tokom u poduzeću; naučiti osnove jednostavnog računovodstva i naučiti upravljati rizikom. Provodi se na način da se sudionici podijele u timove, unutar tima definiraju uloge i biraju lidera, zatim planiraju poslovanje za jedan mjesečni ciklus, uče proizvoditi šešire od papira, a onda kreće stvarni proizvodni i životni ciklus poduzetnika gdje se suočavaju s izazovima i nepredviđenim okolnostima, te na kraju vide kakva im je bila realizacija u odnosu na plan i analiziraju se postignuti rezultati.

Zatim je svih 15 polaznika rješavalo GET (General Enterprising Tendency) test kojim su imali prilikutestirati vlastitu potrebu za postignućem i neovisnošću, kreativnu tendenciju, sklonost riziku, te motivaciju i odlučnost.

Na taj način, potaknuli smo sve polaznike na promišljanje o vlastitim snagama i slabostima za poduzetništvo, ali i naglasili potrebu za proaktivnošću i potrebu svjesnosti da su upravo oni ti koji moraju biti svjesni sebe i okoline, kontinuirano radit na sebi, biti spremni na cjeloživotno učenje i preuzimanje inicijative.

Sve one koji su zainteresirani za razradu svojih poduzetničkih ideja, pozvali smo na besplatna savjetovanja u Studentski inkubator, te im dali mogućnost besplatnog korištenja resursa kojima Inkubator raspolaže, a to su čitaonica opskrbljena suvremenim naslovima poslovne literature te računalna oprema za korištenje u istraživanju ovih tema i rad razvoju poduzetničkih ideja uz mentorstvo savjetnika koji im stoji na raspolaganju.

 

  • Mjera 6 »Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja«, Pregled aktualnih natječaja, radionica je održana 06.02.2017.,

Održali smo informativnu radionicu kako bismo zainteresirane poljoprivrednike i one koji to tek planiraju postati upoznali s mogućnostima koje nude novi natječaji iz mjere 6 Programa ruralnog razvoja 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima (50.000 EUR po korisniku) i 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava (15.000 EUR).  Radionica je održana u ponedjeljak, 06.02.2017.g., u 14 do 16h, dvorana objekt B (siva zgrada), J.J. Strossmayera 341, Osijek.

  • radionice na temu osnaživanja za tržište rada i izradu osobnog plana karijere održane u travnju za studente Ekonomskog fakulteta u Osijeku
  • radionice na temu samozapošljavanja i potencijala za poduzetništvo održane u svibnju za studente Ekonomskog fakulteta u Osijeku
  • Radionica o potporama iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja 19.05.2017.

 

U članku Novi natječaji podmjere 4.1. informirali smo sve zainteresirane da će od 02.06.2017. moći podnijeti prijave za 5 vrsta potpora iz Programa ruralnog razvoja, namijenjenih poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave stočarstvom/peradarstvom i proizvodnjom voća i povrća, te jedan natječaj za zbrinjavanje stajskog gnojiva.

S obzirom na veliku količinu informacija i da razumijevanje i praćenje istih zaista zahtjeva involviranost u ovu tematiku od samog početka i kontinuitet, odlučili smo se organizirati informativnu radionicu, kako bismo sa svima Vama zainteresiranim poljoprivrednim gospodarstvima podijelili svoja saznanja, saslušali Vaša pitanja i pokušali zajedničkim snagama doći do odgovora i u konačnici do kvalitetnih projekata koji će biti sufinancirani ovim potporama.

Radionica je održana u petak, 19.05.2017.g., u 16h, dvorana objekt B (siva zgrada), J.J. Strossmayera 341, Osijek.

  •  set radionica o volontiranju u suradnji s CLIP Našice- održanih u periodu od 19. do 21.07.2017.

 

PRIJAVLJENI PROJEKTI

  • projekt za natječaj Vodovod- „Konkurentska prednost mladih  za tržište rada“
  • projekt za natječaj Grada Osijeka- Stvaralaštvo mladih- „OSNAŽIVANJE I  UMREŽAVANJE MLADIH ZA TRŽIŠTE RADA I AKTIVNO SUDJELOVANJE U DRUŠTVENOM ODLUČIVANJU“
  • projekt za natječaj OBŽ- Informiranje i obrazovne aktivnosti-”Osnaživanje i konkurentska prednost mladih za (samo)zapošljavanje”
  • projekt za natječaj OBŽ- Savjetovanje poduzetnika-”Želim biti poduzetnik”
  • projekt za natječaj Unikom- „Osnaživanje mladih za proaktivno i poduzetničko djelovanje s ciljem razvoja osobnih kompetencija i samozapošljavanja“
  • projekt za natječaj Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali- Podrška programima usmjerenim mladima – S.M.A.R.T.-Snaga Mladih- aktiviranje razvojnih temelja

 

SAVJETOVANJA I KORISNICI U ČITAONICI

Usluge savjetovanja za korisnike SIOS pružili smo putem maila, FB i osobnim dolaskom korisnika. Ukupno je savjetovano 50ak korisnika. Neki su bili aktivni i korištenju čitaonice i posudbi knjiga kojima ona raspolaže, s nekima su se razvijali poslovni planovi, a s nekima radilo savjetovanje za tržište rada (pregled i sugestije na životopise, simulacije razgovora za posao, upute za verbalnu i neverbalnu komunikaciju i sl.).

 

AKTIVNA KOMUNIKACIJA I INFORMIRANJE PUTEM INTERNETA

SIOS svojim korisnicima nastoji pružiti aktualne informacije i biti dostupan i putem interneta i društvenih mreža. To činimo aktualnostima na našim web stranicama http://sios.hr/

i putem FB https://www.facebook.com/SIOS-Studentski-inkubator-Osijek-1416648948594247/?ref=bookmarks