Moja poduzetnička priča: URED OVLAŠTENOG INŽENJERA GEODEZIJE KRISTIJAN KOCH

Ponosni smo što smo kroz savjetovanja i mentoriranja u sklopu projekta A.C.T.I.V.E. – Activity and Creativity Through Ideas and Ventures, pridonijeli razvoju ove uspješne poduzetničke priče. Zahvaljujemo se na lijepim riječima podrške koje su nam pogon za daljnji rast i razvoj!

„Ideju za otvaranje svog poduzetničkog pothvata imao sam od prvog dana svog zaposlenja kao mladi magistar inženjer geodezije i geoinformatike. Obzirom da je geodezija kao struka strogo definirana zakonima i pravilnicima, za samostalno obavljanje geodetske djelatnosti potrebno je minimalno tri godine biti zaposlen na poslovima koje obuhvaćaju visoku stručnu spremu pod nadzorom mentora. Tako da sam visoko motiviran krenuo na obavljanje svog prvog posla. Naime, poslovne prilike prilikom mog prvog zaposlenja nisu bile baš poticajne. Hrvatska je već tada duboko zapala u gospodarsku krizu, što se svakako odrazilo i na moj prvi posao. Osim toga kao jedan od djelatnika velike tvrtke nisam imao mogućnosti izravno utjecati na načine i organizaciju izvođenja radova, što me u nekim trenutcima vraćalo na misao da se to može i treba napraviti bolje. Jedini rješenje provođenja vlastitih ideja bez stvaranja neugodnosti već uhodanoj metodologiji rada upravo je ležao u otvaranje svojeg vlastitog poslovanja. Kako je vrijeme prolazilo želja za vlastitim uredom je bila sve veća i sve jasnija.

Obzirom da mi je jedna od najvećih prepreka otvaranju vlastitog poduzetničkog pothvata bio financijski aspekt, na njega sam potrošio glavninu svoga vremena. Kako bi se moja djelatnost mogla obavljati potrebno je osigurati niz uredskog materijala, od računala, stolova i pisaćeg pribora, te nužnih geodetskih instrumenata koji su izuzetno skupi. Kako bih to sve uspio pribaviti krenuo sam u potragu za nekim modelima financiranja, koji su obuhvaćali Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), Hrvatsku banku za obnovu i razvita (HBOR), Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG-BICRO), Kreditna unija NOA…itd. No za sve te institucije bilo je potrebno pokazati jedan drugi oblik znanja s kojim do tada nisam imao doticaja. Bilo je potrebno pokazati ekonomsko znanja u obliku pisanja poslovnog plana, od onog najjednostavnijeg (potrebnog za HZZ) pa da o onog složenog (potrebnog za HBOR). Obzirom da do tada nisam imao doticaja s pisanjem poslovnog plana tražio sam pomoć- no gdje krenuti?, koga pitati?. Od prije mi je bilo poznato da u Osijeku imamo Centar za poduzetništvo, a onda sam čuo i da je u sklopu jednog projekta otvoren Studentski inkubator, pa sam se odlučio obratiti im se za pomoć. Iznenađenje je bilo višestruko, ne samo da su mi mogli dati prave savjete i usmjeriti me prema mom cilju, ponudili su mi i izravnu pomoć u pisanju mog poslovnog plana od samog početka do kraja! Dolazio sam na konzultacije, a preko maila sam dobivao smjernice kada je to bilo potrebno. Ne moram ni spomenuti da je poslovni plan bio izrađen kvalitetno i kategoriju iznad onog što se tražilo, tako da sam bez problema uspio realizirati jedan dio svog ulaganja preko njega. Za sve mlade poduzetnike koji planiraju ostvariti svoj poduzetnički pothvat ali ne znaju gdje krenuti, Centar za poduzetništvo i Studentski inkubator Osijek- inkubator za mlade (SIOS) predstavlja jedan odličan start.

Danas se bliži skoro druga godina poslovanja mojeg Ureda ovlaštenog inženjera geodezije Kristijan Koch, obavljam sve vrste geodetske djelatnosti manjeg obima. Moj ured nalazi se u Bilju na adresi Šandora Petefija 1a. Danas mogu reći da sam jako ponosan i zadovoljan što sam se odvažio na ovaj veliki korak i ostvario svoj san da radim posao na svoj način, najbolje što znam i budem taj koji preuzima odgovornost i inicijativu.

Ovim putem se želim zahvaliti cijelom timu koji me podržao i iz Centra za poduzetništvo i iz SIOS-a, osobito djelatnici koja je sa mnom gotovo svakodnevno komunicirala i rješavala moje dileme, brzo, efikasno, ne razmišljajući koje je doba dana i je li poziv ili mail došao za vrijeme radnog vremena. Od srca puno hvala!!!“

(Kristijan Koch)

Kristijane, hvala i tebi na ovoj priči kojom nas ohrabruješ da i dalje budemo uporni u nastojanju da mijenjamo stvari na bolje i budemo podrška svima vama mladim ljudima koji ste odlučili preuzeti kontrolu nad svojim zapošljavanjem, težite izvrsnosti, mijenjate svoju okolinu i služite kao primjer i inspiracija mnogima. Puno uspjeha ti želimo!